На території Львівщини у 2015 році необхідно оновити нормативну грошову оцінку земель у 139 населених пунктах.
«Терміни виконання цих робіт в першу чергу залежать від ініціативності місцевих рад, що пов`язано з прийняттям відповідних рішень, фінансуванням проведення цих робіт з оцінки земель. У разі завершення цих робіт до 1 липня 2015 року місцеві ради отримають позитивний ефект через збільшення надходжень до місцевих бюджетів та, відповідно, нових можливостей з розвитку місцевих громад. Відповідний план-графік проведення робіт розроблено працівниками Держземагентства Львівщини, з врахуванням кожної місцевої ради»,- відзначає Степан Ярмус, начальник Головного управління Держземагентста у Львівській області.
Від початку 2015 року землевпорядникам проведено і затверджено рішеннями місцевих рад нормативну грошову оцінку 64 населених пунктів Львівщини, ще 15 технічних документацій з нормативної грошової оцінки знаходяться на затвердженні в місцевих радах, 50 технічних документацій знаходяться в роботі, 10 угод на стадії укладення.
В середньому після проведення повторної нормативної грошової оцінки земель плата за землю збільшується в 1,5-3 рази. Суттєве збільшення надходження коштів від плати за землю після проведення грошової оцінки земель населених пунктів спостерігається в містах та селищах.

Довідково:
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.
Обов’язковість проведення нормативної грошової оцінки земель передбачено статтею 13 Закону України “Про оцінку земель”, а періодичність її проведення – щонайменш один раз на 5–7 років (повторна нормативна грошова оцінка) – статтею 18 цього Закону.
У 2012 році стовідсотково завершено проведення первинної нормативної грошової оцінки земель у всіх, 1928, населених пунктах Львівщини. Завдяки проведеним Головним управлінням Держземагентства у Львівській області та його територіальними підрозділами організаційним заходам проведено повторну нормативну грошову оцінку протягом 2013-2014 років (2013 року – 642 населених пунктів, 2014 – 130 населених пунктів Львівської області).