У другій частині інтерв’ю виданню «Телеграф» в. о. Голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко розповів про нові функціонали, запроваджені в системі Державного земельного кадастру, співпрацю з ДСНС та Центром протимінної діяльності щодо реєстру територій, забруднених/імовірно забруднених вибухонебезпечними предметами, а також про питання оцінки землі.

«Ми постійно впроваджуємо в Державному земельному кадастрі нові функціонали. Єдине, що нам потрібно – щоб цими сервісами користувались так само активно, як користуються, наприклад, реєстрацією земельних ділянок. Центр Державного земельного кадастру запровадив можливість внесення відомостей про меліоративні мережі й споруди. Але даних про меліоративні мережі внесено поки небагато. Також ми розробили можливість розрахунку нормативної грошової оцінки для всіх земель у межах територіальної громади. Але якщо тергромада не внесла дані (наприклад, межі громади), цей функціонал не працює», – наголосив Дмитро Макаренко.

Також в. о. Голови Держгеокадастру розповів, що зараз ведуться обговорення як буде функціонувати реєстр територій, забруднених/імовірно забруднених вибухонебезпечними предметами.

На сьогодні Держгеокадастр співпрацює з ДСНС і Центром протимінної діяльності з цього питання.

«Ми отримуємо від Центру масиви, які вважають умовно замінованими. Але нема інформації, що на цих територіях. Тож ми на ці масиви земель накладаємо кадастрові ділянки і передаємо у відповідь у вигляді масивів даних – перелік кадастрових номерів земельних ділянок, які попадають в масив, визначений ДСНС як потенційно забруднений вибухонебезпечними речовинами», – повідомив Дмитро Макаренко.

Стосовно оцінки землі та можливості заниження її вартості очільник Держгеокадастру наголосив, що методика нормативної грошової оцінки базується на якості ґрунту і розраховується з використанням низки коефіцієнтів залежно від регіону, місця розташування земельної ділянки тощо.

«Методика затверджується постановою Кабміну. Це досить прозора система і вона спирається на нормативи. Я не знаю випадків, коли занижували суму НГО, тому що вона внесена в кадастр, і можна отримати витяг. Якщо стане відомо про такі випадки, то мені цікаво було б подивитись документи і розібратись, в чому проблема», – зазначив Дмитро Макаренко.

З повною версією другої частини інтерв’ю в. о. Голови Держгеокадастру Дмитра Макаренка виданню «Телеграф» можна ознайомитися за посиланням https://is.gd/27A6rw.

Коментар Дмитра Макаренка щодо необхідності внесення даних про нерухоме майно до відповідних реєстрів можна прочитати за посиланням https://is.gd/vtkuek.