Державне агентство земельних ресурсів України винесло на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Типового договору оренди землі”.

Запропоновані зміни спрямовані на приведення типової форми договору оренди землі у відповідність до положень законів України “Про Державний земельний кадастр”, “Про оренду землі”, “Про оцінку земель” та “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

До Типового договору оренди землі пропонується внести зміни, зокрема до пунктів 20 і 43, для врегулювання питань щодо державної реєстрації права оренди землі та моменту набрання чинності договором оренди землі.

Так, згідно з запропонованою редакцією пункту 20 передача земельної ділянки орендарю здійснюється після державної реєстрації права оренди земельної ділянки за актом її приймання-передачі.

У пункті 43 зазначеного Договору пропонується прописати, що договір оренди землі набирає чинності з моменту його підписання сторонами (раніше – після його державної реєстрації). Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

З проектом постанови Кабінету Міністрів України, пояснювальною запискою до нього та порівняльною таблицею можна ознайомитися у розділі веб-сайту Держземагентства України “Земельне законодавство” – “Законотворча діяльність”.

Пропозиції від фізичних, юридичних осіб та їх об’єднань приймаються до 28 лютого 2015 року на поштову адресу Держземагентства України (вул. Народного ополчення, 3, м. Київ, 03680), або за електронною адресою:  21_kadastr@dazru.gov.ua. Коментар чи зауваження можна також залишити на веб-сайті Держземагентства України у розділі “Зв’язки з громадськістю”.

Довідково:

На сьогодні, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220, Типовий договір оренди землі набирає чинності з моменту його державної реєстрації та внесення відомостей про нього до Державного реєстру земель.

Разом з тим, законодавством більше не передбачено державної реєстрації договорів оренди землі, натомість реєстрації підлягає право оренди земельної ділянки.

Дані зміни відбулися, зокрема, унаслідок набрання з 1 січня 2013 року чинності законами України “Про Державний земельний кадастр” та “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” у частині реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень. Так, з 1 січня 2013 року припинилися повноваження територіальних органів Держземагентства у частині державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою і договорів оренди землі.

Натомість, відповідно до статті 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, зокрема, право оренди земельної ділянки.

 

оригінал повідомлення на офіційному сайті Держземагентства України